Livsstilstiltak
Kosthold
- Placebo: Mer enn 25% får mindre symptomer av placebo (1)
- I 80% av pasientene kan visse matvarer forverre symptomene. Reduser eller unngå faktorer som kan forverre symptomene. Det kan inkludere koffein, fruktose og laktose (1)
- Tradisjonelle IBS kostråd har effekt (2):
- Måltidsvaner: Spis regelmessig, unngå å hoppe over måltider eller ha lange pauser mellom dem. Prioriter mindre og hyppigere måltider.
- Begrens/unngå: Gassdannende mat som bønner, løk og kål, fet og fritert mat, laktoseholdige produkter, uoppløselig fiber som kli og brun ris, samt personlige IBS-triggere.
- Øk inntaket av løselig fiber: Bruk psyllium (ispaghula husk), havrekli, bygg og belgfrukter.
- Væskeinntak: Hold deg godt hydrert, men reduser alkohol, koffein og kullsyreholdige drikker.
- Low FODMAP diett (1,2,3): Lavt inntak av kortkjedede karbohydrater som i liten grad tas opp i fra tarmen. Kostholdet kan redusere diare, smerter, oppblåsthet og flatulens. 4 – 6 uker på lov FODMAP kost er tilstrekkelig for å vurdere om tiltaket har effekt. 3 faser:
- A) Redusert FODMAP i 4 – 6 uker
- B) Reintroduksjon av FODMAP matvarer
- C) tilpasning av kostholdet basert på erfaringer fra reintrodukasjonsfasen
- Probiotika: Hos noen med IBS kan probiotika ha positiv effekt. Hvis man tester ut et probiotika anbefales det å bruke doseringen som produsenten har angitt, i ca 12 uker for å vurdere effekten (3)
- Oppløselig fiber (f.eks. bønner, havrekli, bygg) kan ha effekt ved IBS med i hovedsak forstoppelse (IBS-C), eller med IBS med vekslende diare og forstoppelse. Dose: Start med 3 -4 g/dag og øk gradvis for å unngå oppblåsthet (1,3)
- Uoppløselig fiber: Bør unngås ved IBS (3)
- Peppermynteolje: Kan redusere globale symptomer og magesmerter. Obs: Refluks kan være en mulig bivirkning (3)
Fysisk aktivitet
- Trening 3–5 dager i uken (20–60 min) bedrer IBS-symptomer og reduserer risiko for forverring, viser randomisert studie (2,3)
Stress
- Livsstilsendringer som reduserer stress er anbefalt (1)
Kilder
1) https://bestpractice.bmj.com/topics/en-gb/122/management-approach
2) https://www.uptodate.com/contents/treatment-of-irritable-bowel-syndrome-in-adults
3) Zendeboodi, Fatemeh, et al. «Probiotic: conceptualization from a new approach.» Current Opinion in Food Science 32 (2020): 103-123 (link)
Ressurser
