Divertikkelsykdom

Livsstilstiltak

Forebygging

  • Tilstrekkelig inntak av kostfiber (1)
  • Et vegetarisk kosthold kan redusere risiko for symptomatisk divertikkelsykdom gjennom å redusere inflammasjon og endre tarmfloraen (3)
  • Reduser inntak av salt og rødt kjøtt (1)
  • Regelmessig fysisk aktivitet, spesielt intensiv fysisk aktivitet (1, 2)
  • Unngå fedme (1)

Kosthold

  • Asymptomatisk divertikulose: En økning av inntaket av kostfiber kan redusere risikoen for å utviklet symptomatisk divertikulitt (1)
  • Symptomatisk mild divertikkelsykdom: Øk inntak av kostfiber og væseksinntak (1)
  • Symptomatisk divertikulitt: Et kosthold med et lavt fiberinntak som gir små mengder bestanddeler etter fordøyelse og opptak fra tarmen, inkludert raffinert brød og kornvarer, hvit ris, juice og meieriprodukter (1)

Røyking

  • Røykeslutt er anbefalt fordi røyking øker risikoen for divertikkelsykdom og dens komplikasjoner (1,2)

Vekt

  • Vektreduksjon ved overvekt eller fedme (1)

Kilder

1) https://bestpractice.bmj.com/topics/en-us/16/management-approach

2) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/codi.13748

3) https://www.uptodate.com/contents/colonic-diverticulosis-and-diverticular-disease-epidemiology-risk-factors-and-pathogenesis


Ressurser