Hjerneslag

Livsstilstiltak

Forebygging

Kosthold

  • Middelhavskosthold synes å redusere risiko for hjerneslag (1)
  • Fokus på et kosthold rikt på grønnsaker, frukt, fullkorn, fettfattige meieriprodukter, fjærkre, fisk, belgvekster, ikke-tropiske vegetabilske oljer og nøtter. Begrense inntaket av søtsaker, sukkerholdig drikke og rødt kjøtt. Kalorier fra mettet fett anbefales å utgjøre maksimum 4-5% av daglige kalorier (1)
  • Natrium: Under < 2.5g/dag hvis blodtrykksreduksjon er ønskelig (1)
  • Alkohol: Unngå et høyt inntak (1)

Fysisk aktivitet

  • Regelmessig fysisk aktivitet som f.eks. rask gange reduserer risiko for hjerneslag (1)
  • Fysisk inaktivitet og en stillesittende livsstil øker risiko for hjerneslag (1)

Røyking

  • Røyking øker risiko for hjerneslag, i første rekke hjerneinfarkt og subaraknoidalblødning (1)
  • Røykerelatert risiko for hjerneslag er fullstendig borte ca 5 år etter røykeslutt (1)

Vekt

  • Fedme øker risiko for hjerneinfarkt (1)
  • Vektreduksjon har ikke vist å redusere risiko for hjerneslag, men kan bidra til å kontrollere andre risikofaktorer for hjerneslag slik som høyt blodtrykk, blodsukker og kolesterol og triglycerider (1)

Kilder

1) https://www.uptodate.com/contents/overview-of-secondary-prevention-of-ischemic-stroke


Ressurser