Inflammatorisk tarmsykdom

Livsstilstiltak

Kosthold

  • Kostholdsstrategier ved inflammatorisk tarmsykdom (IBD) fokuserer på å optimalisere næringsstatus, opprettholde et tilstrekkelig næringsinntak, samt unngå matvarer som kan forverre symptomene (1)
  • Low FODMAP kost kan forbedre symptomer hos pasienter som har både irritabel tarm og inflammatorisk tarmsykdom (1)
  • Hos noen kan laktoserestriksjon forbedre IBD symptomer (1)
  • I remisjon: Et kosthold som består av karbohydrater, fett og proteiner. Begrense inntaket av bearbeidet mat og kunstige søtningsmidler (1)
  • Hvis kroniske strikturer: Lavt fiberinntak (< 5 g/dag) (1)
  • Dokumentasjon med lav kvalitet viser at plantebaserte kosthold er forbundet med reduser risiko, symptomer og kan forebygge forverringer ved inflammatorisk tarmsykdom (3, 4, 5)

Røyking

  • Røykeslutt reduserer tilbakefall av Crohns sykdom (2)

Kilder

1) https://www.uptodate.com/contents/nutrition-and-dietary-management-for-adults-with-inflammatory-bowel-disease

2) https://bestpractice.bmj.com/topics/en-gb/42/prevention

3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2877178/

4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9662242/

5) https://research-repository.uwa.edu.au/en/publications/the-role-of-a-plant-based-diet-in-the-pathogenesis-etiology-and-m


Ressurser

Dietary Guidance From the International Organization for the Study of Inflammatory Bowel Diseases (2020)