Katarakt

Livsstilstiltak

Kosthold

  • Alkohol er en risikofaktor for katarakt / grå stær (1)
  • Feilernæring er en risikofaktor for katarakt (1)
  • Et sunt kosthold (høy Healthy Eating Index) synes å redusere risiko for utvikling av kararakt (2)
  • Et kosthold rikt på lutein og zeaxanthine er assosiert med redusert risiko for kararakt (2)
  • Risiko (insidense risk ratio) for utvikling av kararakt med forskjellige type kosthold, sammenliknet med et høyt kjøttinntak (>100g/dag): 0,96 for personer med et moderat kjøttinntak (50-99g/dag), 0,85 hos personer med et lavt kjøttinntak (< 50g/dag), 0,79 hos pescovegetarianere, 0,70 hos lacto-ovo-vegetarianere, og 0,60 hos veganere (3)
  • Vegetariske kosthold er assosiert med 20% redusert risiko for utvikling av katarakt (4)

Fysisk aktivitet

  • Fysisk inaktivitet er en risikofaktor for kararakt (1)

Røyking

  • Røyking er en risikofaktor for katarakt (1)
  • Noe linseskade kan reverseres ved røykeslutt (1)

Sollys

  • Eksponering for sollys øker risiko for kararakt (1)

Kilder

1) https://www.uptodate.com/contents/cataract-in-adults

2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2896219/

3) https://academic.oup.com/ajcn/article/93/5/1128/4597843

4) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212267220314283


Ressurser