Tykk- og endetarmskreft

Livsstilstiltak

Kosthold

  • Fiber inntak: Økt fiberinntak er assosiert med redusert dødelighet av kolorektalkreft. For hver 5g/dag av økt fiberinntak fant man en 18% redusert risiko for død av kolorektalkreft (2)
  • Forebygging: Kalsiumtilskudd (1200mg) reduserer polypper (polyp recurrent rate) (1)
  • Forebygging: Vitamin B2 inntak er motsatt assosiert med risiko for kolorektalkreft (1)
  • Forebygging: Omega 3 fettsyrer i anbefalte mengder er assosiert med redusert risiko for kolorektalkreft (1)
  • Forebygging: Lavt nivå av vitamin D er forbundet med økt risiko for kolorektalkreft (1)
  • Generelt er det anbefalt at næringsstoffer bør inntas via mat istedenfor tilskudd (1)
  • Forebygging: Moderat til høyt inntak av alkohol er assosiert med økt risiko for kolorektalkreft sammenliknet med totalt avhold, med 21% og 52% (1)
  • Forebygging: Bearbeidet kjøtt er en risikofaktor for kolorektalkreft. Rødt kjøtt er «sannsynligvis kreftfremkallende» (1)

Røyking

  • Røykeslutt er anbefalt siden røyking er en kjent risikofaktor for utvikling av kolorektalkreft (1)
  • Tidlig røykeslutt reduserer risiko for utvikling av kolorektalkreft (1)

Kilder

1) https://bestpractice.bmj.com/topics/en-us/258/prevention

2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5776713/


Ressurser

1) https://www.wcrf.org/diet-activity-and-cancer/cancer-types/colorectal-cancer/