Interkostalmyalgi: Symptomer, årsak og behandling

8 jan, 2024 | Allan Fjelmberg, lege |

Interkostalmyalgi: Symptomer, årsak og behandling

Interkostalmyalgi, eller muskelsmerter i brystveggen, er ømhet eller smerte i musklene mellom ribbeina. Det er en vanlig og ufarlig tilstand som skyldes spent muskulatur i brystveggen.

Mange som oppsøker lege for brystsmerter får diagnosen interkostalmyalgi. Tilstanden kan oppleves som skremmende fordi smertene er i samme område som viktige organer slik som for eksempel hjerte og lunger.

Symptomer på interkostalmyalgi

Hovedsymptomet er smerter i brystveggen, enten lokaliserte eller mer diffuse. Smertene beskrives ofte som stikkende smerter, og er vanligvis ikke relatert til fysisk aktivitet som er typisk for hjertesykdom, og kan derfor ofte være tilstede i hvile. Episodene med brystsmerter kan ofte vare i timer eller dager før de forsvinner.

Hos personer med slike brystsmerter kan det være smertefullt å puste dypt. Trykk på det smertefulle området kan øke smertene.

Det finnes en rekke tilstander som kan gi smerter i brystet og det er viktig å utelukke at det ikke dreier seg om alvorlig sykdom. Eksempler på tilstander som kan gi smerter i brystet er

  • Hjerte-og karsykdom
  • Fibromyalgi
  • Ribbeinsbrudd
  • Tietzes syndrom

Årsaker til interkostalmyalgi

Den underliggende årsaken til interkostalmyalgi er ikke fullt ut forstått. Imidlertid er det mest sannsynlig forårsaket av stramme interkostale muskler og feil pustemønster.

Når vi er unge bruker v ikke brystmusklene til å puste med, noe som mange voksne mennesker gjør. Bruk av magemuskler eller mellomgulvet under respirasjon er den anbefalte måten å puste på. Imidlertid har mange voksne en tendens til å heve brystet og skuldrene når man puster inn. Dette belaster interkostalmusklene og kan forårsake overbelastning og smerte.

Behandling av interkostalmyalgi

Korrigere pustemønsteret

Vanligvis er det ikke behov for å behandle interkostalmyalgi med medisiner. Det er ofte tilstrekkelig å korrigere pustemønsteret til å puste med mellomgulvet / magen. Dette gjøres ved å ligge på ryggen og legge hånden på magen. Her er noen tips for å mestre å puste med magen:

  1. Legg deg ned på ryggen med bøyde knær og føttene flatt på gulvet
  2. Plasser den ene hånden på brystet og den andre hånden på magen
  3. Pust inn sakte og dypt gjennom nesen, slik at magen kan heve seg. Brystet ditt bør forbli relativt stille
  4. Pust sakte ut gjennom munnen slik at magen faller
  5. Fortsett å puste inn og ut på denne måten i 5-10 minutter

Når du mestrer å puste med magen i liggende stilling kan du forsøke å puste med magen sittende i en stol.

Veiledning i hvordan puste med magen (engelsk)

Andre egentiltak

Regelmessig fysisk aktivitet og tilstrekkelig søvn kan redusere interkostalmyalgi. Hvis du opplever kjente triggere, som psykisk eller fysisk stress kan du prøve å unngå disse triggerne.

Noen få mennesker kan utvikle kroniske, tilbakevendende symptomer. For disse menneskene kan tverrfriksjonsmassasje være nyttig, helst av en erfaren fysioterapeut. Denne behandlingen kan ha raskere effekt dersom symptomene kun har vart i kort tid. For kroniske symptomer kan tverrfriksjonsmassasje måtte gjentas i flere økter for å ha effekt.

Bekymring har en tendens til å øke muskelspenningen og forverre smertene ved interkostalmyalgi.

I en studie hadde mer enn halvparten av deltakerne fortsatt episoder med interkostalmyalgi etter 6 måneder. Symptomene kan ofte forverres i stressende faser av livet.

Medisiner mot interkostalmyalgi

Det er vanligvis ikke nødvendig å bruke smertestillende medisiner mot interkostalmyalgi. Imidlertid kan betennelsesdempende medisiner som for eksempel Naproxen, Voltaren, Ibux, osv., redusere akutte muskelsmerter. Ved mer alvorlig smerte kan en kombinasjon av Paracet og Kodein bidra til å redusere smerten.

Konklusjon

Interkostalmyalgi er en vanlig, men ufarlig tilstand som påvirker musklene mellom ribbeina. Symptomene er episoder med enten lokaliserte eller mer diffuse smerter, som ofte varer i timer eller dager. Plagene sammenfaller ofte med stressende perioder i livet, eller et feil pustemønster. Slike smerter kan medføre bekymring for at smertene representerer alvorlig hjerte- eller lungesykdom. Smerten er imidlertid ofte til stede i hvile, noe som ikke er typisk for koronar hjertesykdom. Ved undersøkelse er brystmusklene smertefulle når de trykkes på.

Vanligvis behandles smertene uten medisiner gjennom å korrigere pustemønsteret bort fra å puste med brystkassen til å puste med magen. Noen ganger kan smertene utvikle seg til en mer kronisk tilstand. I disse tilfellene kan tverfriksjonsmassasje være en effektiv behandling


Kilder


Please Post Your Comments & Reviews

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

No Comments & Reviews