Generalisert angstlidelse (GAD) er en vanlig psykisk lidelse som kan ha stor innvirkning på livskvaliteten. For å hjelpe med å identifisere og vurdere alvorlighetsgraden av angst, bruker mange fagfolk GAD-7 testen. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva GAD-7 er, hvordan den fungerer, og hvorfor den er et verdifullt verktøy for både pasienter og helsepersonell.

Hva er GAD-7?

GAD-7 (Generalized Anxiety Disorder 7-item scale) er et kort, selvadministrert spørreskjema utformet for å screene for og måle alvorlighetsgraden av generalisert angstlidelse. Testen består av syv enkle spørsmål som tar for seg de vanligste symptomene på angst.

Fordeler med GAD-7

  1. Rask og enkel: Testen tar bare noen få minutter å fullføre.
  2. Pålitelig: GAD-7 har vist seg å ha høy sensitivitet og spesifisitet for å oppdage generalisert angstlidelse.
  3. Bred anvendelse: Selv om testen primært er designet for GAD, kan den også fange opp symptomer på andre angstlidelser som panikklidelse, sosial angst og PTSD.

Hvordan fungerer GAD-7 testen?

Testen ber respondenten om å vurdere hvor ofte de har opplevd ulike angstsymptomer i løpet av de siste to ukene. Svaralternativene rangeres fra «ikke i det hele tatt» til «nesten hver dag». Basert på svarene beregnes en totalskår som indikerer alvorlighetsgraden av angsten.

GAD-7 Angsttest

Hvor ofte har du vært plaget av de følgende problemene i løpet av de siste 2 ukene?

ProblemSvaralternativer
1. Følt deg nervøs, engstelig eller på «tuppa»
2. Ikke vært i stand til å stoppe eller kontrollere bekymringene
3. Bekymret deg for mye om forskjellige ting
4. Hatt vansker med å slappe av
5. Vært så rastløs at det har vært vanskelig å sitte stille
6. Blitt lett irritert eller ergret deg
7. Følt deg redd som om noe forferdelig kunne skje

Tolkning av resultater

GAD-7 skåres på en skala fra 0 til 21, der høyere skår indikerer mer alvorlig angst. Resultatene tolkes vanligvis slik:

  • 5-9: Mild angst
  • 10-14: Moderat angst
  • 15-21: Alvorlig angst

En skår på 10 eller høyere anses ofte som grensen for når ytterligere vurdering anbefales.

Begrensninger

Det er viktig å huske at GAD-7 er et screeningverktøy og ikke et diagnostisk instrument. En høy skår på GAD-7 betyr ikke nødvendigvis at en person har en angstlidelse. En grundig klinisk vurdering av en kvalifisert fagperson er nødvendig for å stille en diagnose.

Angst: Mer enn bare bekymring

Selv om GAD-7 er et nyttig verktøy, er det viktig å forstå at angst er en kompleks tilstand som kan manifestere seg på mange måter. Symptomer kan inkludere:

  • Konstant bekymring eller uro
  • Rastløshet eller følelse av å være på kanten
  • Konsentrasjonsvansker
  • Søvnproblemer
  • Fysiske symptomer som hjertebank, svetting eller skjelving

Når bør du søke hjelp?

Hvis du opplever vedvarende angst som påvirker din daglige fungering, eller hvis du får en høy skår på GAD-7 testen, anbefales det å snakke med en lege eller psykolog. Det finnes effektive behandlingsmetoder for angst, inkludert kognitiv atferdsterapi og i noen tilfeller medikamentell behandling. GAD-7 testen er et verdifullt verktøy for å vurdere angstsymptomer, men husk at den bare er ett skritt på veien mot å forstå og håndtere angst. Ved å søke profesjonell hjelp når det er nødvendig, kan du ta viktige skritt mot å forbedre din mentale helse og livskvalitet.