Livsstilstiltak

Kosthold

  • Begrens inntaket av mettet fett til < 7% av daglige kalorier (1)
  • Begrens inntaket av transfett til < 1% (1)
  • Begrens inntaket av kolesterol til < 300 mg/dag (1)
  • Øk inntaket av fiber, komplekse karbohydrater og umettet fett (1)
  • Soja reduserer LDL kolesterolet (1)
  • Middelhavskosthold og fettredusert kosthold reduserer LDL kolesterol opp til 19 – 30% (1)
  • Plantesteroler (1)
  • Høy triglycerider: Livsstilsfaktorer: Høyt inntak av alkohol, mettet fett, sukker og matvarer med høy glykemisk indeks (2)
  • Høye triglycerider: Unngå alkohol, spis et fettredusert kosthold, unngå enkle karbohydrater og reduser vekten hvis overvektig.
  • Lakto-ovo-vegetarisk kosthold: – 10 – 15% LDL reduksjon (3)
  • Vegant kosthold: – 15 – 25% LDL reduksjon (3)
  • Kombinasjonskosthold (vegetariske kosthold med ekstra fiber, soja og nøtter: – 20 – 35% LDL reduksjon (3)

Fysisk aktivitet

  • Regelmessig aerob fysisk aktivitet reduserer triglycerider (1)
  • Inaktiv livsstil er en risikofaktor for høye triglycerider (2)

Vekt

  • Vektreduksjon ved fedme (1)
  • Fedme er en risikofaktor for høye triglycerider (2)

Røyking

  • Røykeslutt er sterkt anbefalt (1)

Kilder

1) https://bestpractice.bmj.com/topics/en-us/170/management-approach

2) https://bestpractice.bmj.com/topics/en-us/146/management-approach

3) https://www.ajconline.org/article/S0002-9149(09)01099-6/fulltext


Ressurser