Livsstilstiltak
Kosthold
- Kostholdsendringer bør ikke påbegynnes før diagnosen er stilt (1)
- Et glutenfritt kosthold bør følges (2)
- Hvete, rug og bygg bør unngås (2)
- Personer med cøliaki være forsiktig med å innføres havre i kostholdet (2)
- Soyabønne- eller tapiokamel, ris, mais, bokhvete og poteter er trygge (2)
- Glutenfri kost er forbundet med redusert inntak av fiber, mineraler og vitaminer og økt inntak av mettet fett og enkle karbohydrater (1)
- Cøliaki medfører økt risiko for fedme (1)
- Kontroller for mulige mangeltilstander inkludert for vitamin B12, jern, vitamin D og folat (1)
Kilder
1) https://bestpractice.bmj.com/topics/en-gb/636/management-approach
2) https://www.uptodate.com/contents/management-of-celiac-disease-in-adults
Ressurser
1) Cøliaki. Helsenorge.no (link)
2) Norsk cøliakiforening (link)