Livsstilstiltak

Kosthold

  • Kostholdsendringer bør ikke påbegynnes før diagnosen er stilt (1)
  • Et glutenfritt kosthold bør følges (2)
  • Hvete, rug og bygg bør unngås (2)
  • Personer med cøliaki være forsiktig med å innføres havre i kostholdet (2)
  • Soyabønne- eller tapiokamel, ris, mais, bokhvete og poteter er trygge (2)
  • Glutenfri kost er forbundet med redusert inntak av fiber, mineraler og vitaminer og økt inntak av mettet fett og enkle karbohydrater (1)
  • Cøliaki medfører økt risiko for fedme (1)
  • Kontroller for mulige mangeltilstander inkludert for vitamin B12, jern, vitamin D og folat (1)

Kilder

1) https://bestpractice.bmj.com/topics/en-gb/636/management-approach

2) https://www.uptodate.com/contents/management-of-celiac-disease-in-adults


Ressurser

1) Cøliaki. Helsenorge.no (link)

2) Norsk cøliakiforening (link)