Livsstilstiltak
Forebygging
Kosthold
- Middelhavskosthold synes å redusere risiko for hjerneslag (1)
- Fokus på et kosthold rikt på grønnsaker, frukt, fullkorn, fettfattige meieriprodukter, fjærkre, fisk, belgvekster, ikke-tropiske vegetabilske oljer og nøtter. Begrense inntaket av søtsaker, sukkerholdig drikke og rødt kjøtt. Kalorier fra mettet fett anbefales å utgjøre maksimum 4-5% av daglige kalorier (1)
- Natrium: Under < 2.5g/dag hvis blodtrykksreduksjon er ønskelig (1)
- Alkohol: Unngå et høyt inntak (1)
Fysisk aktivitet
- Regelmessig fysisk aktivitet som f.eks. rask gange reduserer risiko for hjerneslag (1)
- Fysisk inaktivitet og en stillesittende livsstil øker risiko for hjerneslag (1)
Røyking
- Røyking øker risiko for hjerneslag, i første rekke hjerneinfarkt og subaraknoidalblødning (1)
- Røykerelatert risiko for hjerneslag er fullstendig borte ca 5 år etter røykeslutt (1)
Vekt
- Fedme øker risiko for hjerneinfarkt (1)
- Vektreduksjon har ikke vist å redusere risiko for hjerneslag, men kan bidra til å kontrollere andre risikofaktorer for hjerneslag slik som høyt blodtrykk, blodsukker og kolesterol og triglycerider (1)
Kilder
1) https://www.uptodate.com/contents/overview-of-secondary-prevention-of-ischemic-stroke