BMI Kalkulator

BMI Kalkulator

Din BMI er:

Kategori:

Merk: BMI er en generell indikator og tar ikke hensyn til faktorer som muskelmasse, beinstruktur, alder eller kjønn. Konsulter alltid med helsepersonell for en fullstendig vurdering av din helse.

BMI, eller Body Mass Index (KMI, kroppsmasseindeks), er et nyttig verktøy for å vurdere kroppssammensetningen din ved å ta hensyn til både høyden og vekten din. Ved å bruke en BMI-kalkulator kan du enkelt finne ut om du ligger innenfor kategoriene normalvektig, undervektig, overvektig eller har fedme. Dette tallet gir deg en indikasjon på helsen din og kan være et første skritt mot en bedre forståelse av din fysiske tilstand.

Hvordan regne ut BMI?

BMI er et tall som beregnes ved å dele vekten din (i kilogram) med kvadratet av høyden din (i meter). Formelen er: BMI = vekt (kg) / høyde² (m²).

Hvorfor er BMI viktig?

Å ha en sunn vekt er viktig for å forebygge en rekke helseproblemer, med økende vekt øker risikoen for helseutfordringer, som for eksempel

  • Hjerte- og karsykdommer
  • Diabetes type 2
  • Enkelte typer kreft
  • Artrose i knær og hofter

BMI er en god pekepinn på om du er i risikosonen for disse sykdommene. Det er imidlertid viktig å huske at BMI ikke er et optimalt verktøy, og at det kan være nødvendig med ytterligere undersøkelser for å få et fullstendig bilde av vekten din.

Hva er anbefalt BMI-tall?

Det anbefales at voksne har en kroppsmasseindeks (BMI) som ligger innenfor området 18,5 – 25. Med alderen gjerne i øvre halvdel av normalområdet. Både undervekt og overvekt / fedme øker risiko for helseproblemer.

BMI-kategorier

Undervekt

  • Undervekt grad 3: BMI under 16
  • Undervekt grad 2: BMI 16-16,9
  • Undervekt grad 1: BMI 17-18,4

Normalvekt

  • BMI 18,5-24,9

Overvekt

  • BMI 25-29,9

Fedme

  • Fedme klasse 1: BMI 30-34,9
  • Fedme klasse 2: BMI 35-39,9
  • Fedme klasse 3: BMI 40 og over

Det er viktig å merke seg at disse kategoriene er basert på Verdens helseorganisasjons (WHO) klassifisering. BMI-verdier kan tolkes litt forskjellig avhengig av alder, kjønn og andre faktorer. For eksempel defineres undervekt for personer over 65 år allerede ved en BMI under 22

Ressurs: Kalorikalkulator

BMI graf (Illustrasjon: Sankarip, Wikipedia, CC-lisens)

Begrensninger med BMI

Selv om BMI er et nyttig verktøy, har det noen begrensninger. For eksempel vil ikke BMI ta hensyn til muskelmassen, noe som betyr at muskuløse personer kan ha en høy BMI selv om de har lite kroppsfett. Dessuten kan BMI være mindre nøyaktig for barn og ungdom.

Hva hvis min BMI er utenfor normalområdet?

Hvis du er bekymret for vekten din, anbefaler vi å ta kontakt med lege eller annet kvalifisert helsepersonell. De kan gi deg råd om kosthold og fysisk aktivitet og eventuelt henvise deg til videre utredning. Se også gjerne ressursene nedenfor:

Artikkel: Slik lykkes du med vektreduksjon etter 50

Livsstilshåndboken: livsstilstiltak mot fedme

Konklusjon

En BMI-kalkulator er et enkelt og raskt verktøy for å estimere om vekten din er sunn og normal. Husk imidlertid at BMI ikke er hele sannheten, og at det er viktig å ta hensyn til andre faktorer som livsstil, kosthold og fysisk aktivitet for å danne et fullstendig bilde av vekten og helsen.