Livsstilstiltak
Kosthold
- Inntak av antioksidanter – vitamin C + E, betakaroten / lutein, zeaxanthine og sink kan redusere risikoen for å utvikle avansert AMD. Vurder AREDS2 protokollen (1)
- Et høyt inntak av frukt og grønnsaker rike på antioksidanter er forbundet med redusert risiko for AMD (1)
- En kombinasjon av lutein, zeaxanthine og omega 3 tilskudd kan redusere risiko for AMD progresjon (2)
- Alkohol: Moderat og høyt inntak av alkohol kan øke risikoen for tidlig AMD (4, 5)
- Fisk / omega 3: Assosiert med redusert risiko for utvikling og progresjon av AMD (5, 6)
- Kjøtt: Assosiert med økt risiko for tidlig utvikling av AMD (5)
Fysisk aktivitet
- Et høyt aktivitetsnivå synes å redusere risiko for tidlige stadier av AMD (3)
Røyking
- Røyking er en sterk risikofaktor for AMD. Røykeslutt anbefales (1)
Kilder
1) https://bestpractice.bmj.com/topics/en-gb/554/management-approach
2) https://www.mdpi.com/2072-6643/14/20/4273
3) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002939421005250
4) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02713683.2021.1942070
5) https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-018-1771-5
6) https://europepmc.org/article/med/35388706
7) Burton, Ben, et al. «LIGHTSITE II randomized multicenter trial: evaluation of multiwavelength photobiomodulation in non-exudative age-related macular degeneration.» Ophthalmology and therapy 12.2 (2023): 953-968. (Link)
Ressurser
1) brightfocus.org/macular/resources
2) sightmatters.com/tools-and-resources
3) Artikkel: Aldersrelatert makuladegenerasjon: Risikofaktorer og egentiltak