Livsstilstiltak

Kosthold

  • Inntak av antioksidanter – vitamin C + E, betakaroten / lutein, zeaxanthine og sink kan redusere risikoen for å utvikle avansert AMD. Vurder AREDS2 protokollen (1)
  • Et høyt inntak av frukt og grønnsaker rike på antioksidanter er forbundet med redusert risiko for AMD (1)
  • En kombinasjon av lutein, zeaxanthine og omega 3 tilskudd kan redusere risiko for AMD progresjon (2)
  • Alkohol: Moderat og høyt inntak av alkohol kan øke risikoen for tidlig AMD (4, 5)
  • Fisk / omega 3: Assosiert med redusert risiko for utvikling og progresjon av AMD (5, 6)
  • Kjøtt: Assosiert med økt risiko for tidlig utvikling av AMD (5)

Fysisk aktivitet

  • Et høyt aktivitetsnivå synes å redusere risiko for tidlige stadier av AMD (3)

Røyking

  • Røyking er en sterk risikofaktor for AMD. Røykeslutt anbefales (1)

Kilder

1) https://bestpractice.bmj.com/topics/en-gb/554/management-approach

2) https://www.mdpi.com/2072-6643/14/20/4273

3) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002939421005250

4) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02713683.2021.1942070

5) https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-018-1771-5

6) https://europepmc.org/article/med/35388706

7) Burton, Ben, et al. «LIGHTSITE II randomized multicenter trial: evaluation of multiwavelength photobiomodulation in non-exudative age-related macular degeneration.» Ophthalmology and therapy 12.2 (2023): 953-968. (Link)


Ressurser

1) brightfocus.org/macular/resources

2) sightmatters.com/tools-and-resources

3) Artikkel: Aldersrelatert makuladegenerasjon: Risikofaktorer og egentiltak